Skip to main content

Что такое ОВГЗ в Украине

Post date Post count 153
Поделиться

ОВДП — це різновид державних цінних паперів, випущених Міністерством фінансів. Вони вважаються надійним інструментом збереження капіталу, адже держава гарантує повернення вкладених коштів у повному обсязі.

Цінні папери все частіше привертають увагу українців — з початку повномасштабного вторгнення громадяни та бізнес придбали облігацій на суму більш ніж 52 млрд грн. Розглянемо детально, що таке ОВДП, який дохід вони можуть принести та як у них інвестувати.

Отже що таке ОВДП

ОВДП — це облігації внутрішньої державної позики, які уряд використовує для залучення додаткових коштів до держбюджету. Держава продає цінні папери ліцензованим торговцям, таким як банки та брокери, які своєю чергою пропонують їх інвесторам (фізичним та юридичним особам). Обіг облігацій в Україні відбувається в електронному форматі.

Коли громадянин купує ОВДП, він фактично позичає гроші державі, а держава зобов’язується повернути цю суму через певний термін, сплативши відсотки (дохідність). Даний вид облігацій вважається найбільш надійним, оскільки держава гарантує повернення 100% вкладених грошей. До того ж за бажанням громадянин може у будь-який момент вийти з інвестиції, продавши облігації на вторинному ринку.
Доходи від ОВДП в Україні не обкладаються податком на доходи фізичних осіб, що робить їх привабливими для інвесторів. Також з облігацій не утримується військовий збір.

Скільки коштує ОВДП?

Наразі фізичні особи можуть придбати цінні папери у трьох валютах: гривня, долар США та євро. Відповідно, номінальна вартість однієї облігації становить 1000 грн, 1000 доларів США або 1000 євро.

Ціна на ОВДП різниться для первинного та вторинного ринку. Якщо ви купуєте облігації безпосередньо у держави через аукціони, організовані Міністерством фінансів, то вартість зазвичай близька до номіналу, але може бути трохи нижчою або вищою залежно від умов аукціону.

На вторинному ринку ціна може змінюватися і залежить від поточної ринкової ставки, інфляційних очікувань, терміну до погашення та загальної економічної ситуації.

Яка відсоткова ставка ОВДП та як розрахувати дохід?

Відсоткова ставка залежить від валюти випуску, ринкових умов та терміну обігу облігації (є короткострокові папери — до року, середньострокові — від 1 до 5 років, та довгострокові — більш ніж на 5 років).

Розглянемо відсоткові ставки залежно від валюти:

У національній валюті — від 10% до 19% річних
В іноземній валюті (долар США або євро) — від 2% до 5% річних.

Припустимо, що ви купили ОВДП з номіналом 1000 гривень з річною відсотковою ставкою 15% та терміном обігу 1 рік та тримаєте її до погашення. Розрахуємо дохід за такою формулою:

Дохід = Номінал × Річна відсоткова ставка × Кількість днів володіння облігацією/365

У нашому випадку:
Дохід = 1 000×0,15=150 гривень

Як виплачують ОВДП?

Держава окремо виплачує відсотки та номінальну вартість облігацій:

  • Купонні платежі. ОВДП передбачають регулярні виплати відсотків (купонів) власникам облігацій. Частота таких виплат визначається умовами випуску та може бути щоквартальною, щопіврічною або щорічною.
  • Виплата основної суми. При настанні дати погашення (зазначеної в умовах випуску) держава повертає номінальну вартість облігації власнику.

Виплати за ОВДП здійснюються автоматично на рахунок власника облігацій, вказаний у депозитарії. Власнику не потрібно самостійно подавати запити на виплати — кошти надійдуть на рахунок у зазначені дати.

Як купити ОВДП?

Купівля облігацій фізичною особою в Україні — досить простий процес. Наразі громадяни можуть купувати облігації через застосунки банків та брокерів. Також є можливість придбати військові облігації через портал «Дія».

Покрокова інструкція купівлі ОВДП:

  • Виберіть банк/брокера та відкрийте рахунок у цінних паперах.
  • Поповніть свій банківський рахунок у гривнях, доларах або євро на суму, потрібну для придбання облігацій.
  • Подайте заявку на купівлю облігацій — у відділенні банку або через застосунок банка/брокера.
  • Сплатіть необхідну суму у гривнях, доларах або євро.
  • Очікуйте на зарахування облігацій на ваш рахунок у цінних паперах.

Банк або брокер можуть стягувати комісію за купівлю та обслуговування ОВДП, тому варто заздалегідь уточнити ці умови. Дохід від облігацій, включаючи купонні платежі (відсотки) та основну суму при погашенні, буде автоматично нараховуватися на ваш банківський рахунок.

Подпишитесь на Facebook iPay.ua и следите за информацией об обновлениях сервиса и интересными материалами.

Подписаться
Оценить:

Поделиться